Medianostalgie
 
 
 
Caroline Newletter
door Nico Fintelman (Smits)
 

Pasen - Pasen is van oudsher een speciale aangelegenheid voor de zeezender freaks. Dat komt omdat de misschien wel meest roemruchte aller zeezenders, Radio Caroline, begon met uitzenden tijdens de Paasdagen van 1964 en dezelfde Caroline na een turbulente winter van 1978-1979 (niet in de lucht) tijdens Pasen 1979 terug kwam (Tony Allen draaide als eerste plaat

 

'Fool if you think it's over' van Chris Rea). Radio Caroline was een erg succesvolle Engelse zeezender in de periode 1964-1968 en wat minder succesvol in de periodes 1972-1980 en 1983-1989. Het Caroline van de sixties heb ik nauwelijks gehoord (iets te jong voor Engelstalige radio) maar dat van de seventies en eighties des te meer. Het zou te ver gaan om de hele geschiedenis van het station te beschrijven maar dat is dan ook al op veel andere plaatsen gebeurd.

 

 
  In ieder geval was Radio Caroline van 1974-1978 een 'album station' hetgeen tussen Pasen 1979 en maart 1980 evenzo was maar dan met een Nederlands top-40 Caroline overdags. 'Album station' betekende de hele avond en nacht (en zelfs een tijd lang 24-uur per dag) LP-muziek en dat was geheel in de tijdgeest. Het waren de jaren dat langspeelplaten erg populair waren en met name die van de 'progressieve muziek'. Ook ik luisterde er met veel genoegen naar.  
 
 
 
Blaadje - In 1977 startten een aantal Engelse Caroline insiders met een blad rond het station genoemd 'Caroline Newsletter'. Ik vond in mijn stapel oude mediabladen de allereerste uitgave van de 'Caroline Newsletter' terug met op de voorkant een impressie van de zendantenne en op de achterkant de bovenste 25 van de 'Album Top 100 Aller tijden' zoals die tijdens de Paasdagen (!) van 1977 werd uitgezonden op Caroline.
   

In het blad zelf artikelen over Radio Caroline, popmuziek en de hippieachtige uiting die onder de noemer 'Loving Awareness' werd gepromoot op de zender. Voor de duidelijkheid: Radio Caroline was sinds augustus 1967 illegaal volgens de Engelse wet en het station kon bestaan omdat het zendschip in internationale wateren lag waar geen landwetten gelden.

De m/v MiAmigo was verankerd in de Theems monding en in 1976/77 had het station een eigen frequentie waar 24 uur per dag werd uitgezonden, op een tweede frequentie werden de programma's van het Vlaams/Nederlandse Radio MiAmigo gebracht. Volgens de Engelse wet waren alle landactiviteiten ten behoeve van de zeezenders verboden en daaronder viel ondermeer bevoorrading van het zendschip en het verzorgen van promotionele activiteiten. Vandaar dat de 'Caroline Newsletter' officieel werd uitgegeven vanuit Spanje waar deze activiteiten niet strafbaar waren.

 

'Crimineel' - In die context had die eerste uitgave van de 'Caroline Newsletter' een interessant artikel. Het gaat over de Caroline Roadshow, de discoshow van het station in Engeland (in dit verband eigenlijk rockshow) die werd uitgebaat door Ronnie Dee en John Shannon. Het artikel beschrijft hoe deze twee op 26 april 1976 moesten voorkomen bij een rechtbank in Liverpool met als beschuldiging dat ze middels de roadshow een illegaal radiostation hadden gepromoot. Hierbij ondermeer de volgende bewijzen: het tweetal had Caroline stickers op hun auto en ook op de deur van de winkel van Ronnie zat zo'n sticker evenals een Caroline poster op het raam en daarbij kwam natuurlijk de exploitatie van de Caroline Roadshow zelf.

Het tweetal kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en boete van 500 Pond. Overigens werd de eigenaar van een hotel waar de Caroline Roadshow had opgetreden op die procesdag veroordeeld tot het betalen van een boete van 25 Pond. (In die tijd had de Pond nog een waarde van naar schatting 8 gulden, maar hou in de gaten dat het levenspeil veel lager lag dan nu, zeker in Engeland).

   

Hoger beroep - Ronnie en John gingen in hoger beroep en dat diende in october 1976. Hierbij werden de twee 'ondersteund' door de aanwezigheid van vele Caroline fans. De advocaat van Ronnie en John voerde aan dat zij de Caroline Roadshow al exploiteerden in 1971 toen Radio Caroline niet in de ether was. Belangrijk omdat ze in dat geval niet waren gestart met het doel de zeezender te promoten.

Opgeroepen getuigen van justitie verklaarden allen niet te weten of Caroline in 1971 in de ether was en de rechter stelde zich toen maar op het standpunt dat Radio Caroline in 1971 wel uitzond (wat dus niet zo was). Ronnie Dee werd uiteindelijk veroordeeld tot het betalen van een boete van 100 Pond en voor John Shannon bleef het vonnis hetzelfde: 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 500 Pond

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home